020 8905470 Ma - vr 8 tot 17 uur
Trouwringen Platina
Platina trouwringen - voor de band van het leven
Een huwelijk is gebaseerd op het gevoel om de rest van uw leven met een specifieke persoon door te willen brengen. Net zo lang zullen trouwringen hun uiterlijk en vorm moeten behouden. Daarom is platina, als een van de edelste edelmetalen, zo geschikt om uw trouwringen tot onvergankelijke en unieke juwelen te maken.
De matte glans straalt persoonlijkheid en waardevastheid uit. Trouwringen van dit edelmetaal zijn verkrijgbaar in twee zuiverheidsgraden: trouwringen platina 600 en trouwringen platina 950. AURONIA heeft een uitgebreide selectie van exclusieve platina trouwringen. Zoek uw unieke trouwringen online uit, gebruik onze trouwring configurator en bestel ze gemakkelijk vanuit huis.
AURONIA, uw speciaalzaak voor trouwringen
Wij leveren uitstekende kwaliteit, modern design en goed advies. De ringen, die staan voor de band tussen twee personen, verzegelen de huwelijksgelofte en zijn waarschijnlijk het enige sieraad dat voortdurend wordt gedragen. Platina is vanwege zijn uitstekende eigenschappen zeer geschikt om sieraden van te maken. Het edelmetaal is zeldzaam en heeft een hoge waarde. Het is zuurbestendig en behoudt zijn schoonheid. Platina is geschikt voor het corrigeren van krassen die zich bij dagelijks gebruik in de loop van de jaren kunnen voordoen. Naast het hoogwaardige materiaal is goed vakmanschap ook belangrijk. Bij AURONIA zorgen wij hiervoor met onze eigen kennis en in samenwerking met onze goudsmeden.
Exclusief assortiment platina trouwringen
Trouwringen van platina: eenvoudig maar exclusief. Onze winkel biedt een voortreffelijk assortiment dat zelfs aan de hoogste eisen voldoet. Platina trouwringen in één van onze bijzondere ontwerpen zijn een aanschaf voor het leven. De vier categorieën van de collectie - van Basic tot Klassiek en van Klassiek trend tot Exclusief - voldoen aan alle wensen voor moderne, hoogwaardige trouwringen voor dames en heren. De damesring krijgt een laatste afwerking door deze uit te rusten met één of meerdere edelstenen. Dit toont de gemeenschappelijkheid van de ringen, maar ook de speciale waardering voor de bruid.
Platina als edelmetaal - zeldzaam en waardevol
Platina ringen zijn duurzaam en geschikt voor dagelijks gebruik, waardoor ze levenslange metgezellen zijn voor het bruidspaar. Omdat platina weinig te lijden heeft van het dragen, toont het in tegenstelling tot andere metalen weinig slijtage door de jaren heen (bijvoorbeeld bij de gravure) en wordt het materiaal van de ringen niet dunner. Bovendien hebben deze trouwringen het voordeel dat ze ook hyperallergeen zijn en dus bijzonder geschikt voor mensen met allergieën.
Platina is dertig keer zeldzamer dan goud en daarom erg waardevol. Trouwringen van dit edelmetaal symboliseren niet alleen een tijdloze duurzaamheid, maar zijn ook een lonende investering in exclusieve en duurzame sieraden. Hun stabiele prijs danken deze trouwringen aan de hoge zuiverheidsgraad. Platina verkleurt niet en zal zelfs na tientallen jaren geen zwakke plekjes vertonen. Het behoudt zijn pure en prachtige grijs-zilveren kleur.
De eigenschappen van platina als een element
Platinum wordt als scheikundig element aangeduid met het symbool Pt en atoomnummer 78. Bijzonder prettig voor de verwerking tot ringen is dat dit zware overgangsmetaal zeer buigzaam en smeedbaar is, maar tegelijkertijd stevig en stabiel is. Het smeltpunt ligt bij 1768 °C en met de op twee na grootste dichtheid van alle elementen, laat platina ook goud en zilver als edelmetalen achter zich.
Voor trouwringen van hoge kwaliteit, die bijvoorbeeld ook bezet zijn met edelstenen, wordt platina beschouwd als het ideale materiaal. Lucht noch zuren kunnen het schade aanbrengen. Daarom wordt platina behalve bij de sieradenproductie, ook gebruikt bij de vervaardiging van tandheelkundige implantaten, katalysatoren of eersteklas laboratoriumapparatuur.
Platina kan heel goed bewerkt worden, omdat het zich tot extreem dunne folies en smalle ringen laat uitrekken en goed met andere metalen verbindt. Legeringen zijn gebruikelijk om de sterkte van het element te vergroten. Daarbij komt ook nog dat het elegante wit van deze ringen zich bijzonder goed tot hoogglans laat polijsten.
Historische betekenis van platina
De geschiedenis van de sieradenproductie met platina gaat ver terug en is nog onzeker. Tegenwoordig gaat men er van uit dat de oude Egyptenaren 3000 jaar voor Christus al bekend waren met het edelmetaal. In oude Egyptische sieraden ontdekte de onderzoeker Sir William Matthew Flinders Petrie kleine hoeveelheden van dit hoogwaardige metaal. Omdat het goud van de Egyptenaren uit Nubië kwam, bevatten dit materiaal waarschijnlijk platina als hulpstof.
Ook bij de Inca stammen in Zuid-Amerika was platina een lange tijd populair als onderdeel van hun rituele sieraden. Hoewel ook hier geen puur platina te vinden is, zorgt een aandeel van vijftien procent van het edelmetaal voor de typische witte kleur in de vondsten. Waarschijnlijk verkregen de Indianen platina als een bijproduct tijdens goudwassen en wisten ze het te gebruiken.
Met de verovering van Zuid-Amerika door de Spanjaarden, werd de ware waarde van dit kostbare metaal voor Europa echter niet begrepen. De matrozen zagen in platina juist een inferieure vorm van goud, die ze ofwel negeerden of zelfs in de oceaan lieten zonken. Veel handelaren maakten gebruik van de vergelijkbare eigenschappen van het metaal en het veel hoger in waarde geschatte goud (bijvoorbeeld het gewicht) en probeerden er vervalste munten van te maken. Als de fraude tijdens de overtocht werd ontdekt, liet men de platina lading simpelweg in de zee zinken. Tot op de dag van vandaag weerspiegelt de naam van het edelmetaal (in het Spaans betekent platina letterlijk "geen zilver") deze misrekening van de veroveraars.
Platina werd eeuwenlang niet als waardevol en exclusief element beschouwd. Pas toen de alchemisten in de achttiende eeuw experimenteerden met de productie van goud, besefte de wetenschap de potentie van de platinawinning. Maar het zou nog tot 1783 duren totdat Louis Bernard Guyton de Morveau het eerste industriële proces voor de winning van platina ontdekte. Na hem volgden andere wetenschappers die zich bezighielden met de speciale eigenschappen van het edelmetaal.
Dit had tot gevolg dat de waardering voor het edelmetaal langzaam maar zeker toenam. De zeldzaamheid van de grondstof inspireerde rijke koninklijke families om platinadraden als decoratie in hun gewaden te laten naaien. Ondertussen was het onderzoek zo ver dat de waarde van platina in zijn onvergankelijkheid werd herkend. Daardoor is het edelmetaal tegenwoordig duurder dan goud.
Herkomst en methoden voor het winnen van platina
Oorspronkelijk werd platina in de negentiende eeuw in grote hoeveelheden gedolven in Colombia en Rusland. Dit veranderde pas in 1924: sinds de ontdekking van het Merensky-rif in Transvaal / Zuid-Afrika in 1924 worden de platina-afzettingen commercieel gedolven. Daarnaast vindt men ook nu nog de grote productielocaties in Rusland en Canada. Tachtig procent van de afzettingen bevindt zich echter in Zuid-Afrika. Er zijn daar alleen maar mijnen.
Ondanks de zeldzaamheid zijn overal ter wereld kleine locaties met minder belangrijke platina-afzettingen ontdekt. Soms wordt platina ook als bijproduct van de nikkelraffinage geproduceerd, bijvoorbeeld in Rusland en Canada. Deze vorm van platinaproductie neemt gestaag toe.
De platinaproductie bedraagt jaarlijks ongeveer 180 ton. Ter vergelijking: de goudproductie is ongeveer 2500 ton. Dit komt omdat de winning van platina erg duur is.
Zuiverheid en legeringen met platina
De zuiverheidsgraad van platina wordt in jargon ook wel "fijnheid" genoemd. Het wordt uitgedrukt als de verhouding van zuiver platina tot het totaalgewicht in duizendsten. Een aanduiding in karaat zoals bij gouden ringen, bestaat er bij trouwringen van platina niet. Bij AURONIA vindt u stijlvolle sieraden met een zuiverheid van 95% (platina trouwring 950) of de aantrekkelijker geprijsde modellen met een fijnheid van 60% (platina trouwring 600).
Platina is in zijn puurste vorm (999,9) als edelmetaal niet geschikt is voor sieraden, omdat de hardheid en rekbaarheid van het element alleen niet voldoende is. Daarom wordt dit edelmetaal altijd verwerkt in legeringen met andere metalen. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor bicolor of tricolor ringen van verschillende edelmetalen. Platina past uitstekend bij rood- of geelgoud.
Verzorging van platina ringen
Waar witgoud in de loop der jaren een lichtgele tint kan krijgen, blijven platinaringen altijd van nature zilverachtig wit. De grote duurzaamheid van dit edelmetaal maakt het iets heel bijzonders.
Onder normale omstandigheden hoeft u zich geen zorgen te maken over het verzorgen van uw ring. Platina ringen zijn gemaakt om lang mee te gaan. Ze symboliseren daarmee op een prachtige wijze de duurzaamheid van een goed huwelijk. Trouwringen gemaakt van dit edelmetaal zijn duurzame, robuuste metgezellen die door hun zeldzaamheid en hun natuurlijke glas de liefde van twee mensen voor elkaar kunnen weerspiegelen en bezegelen.