Is het niet heerlijk om druk bezig te zijn met de voorbereidingen voor je bruiloft? Bladeren door magazines, de jurk passen, bruidstaart proeven. Inmiddels ben je vast ook al tegen de volgende tekst aangelopen: "something old, something new, something borrowed and something blue." Wat betekent dit rijmpje eigenlijk? En wat heeft het te maken met de voorbereidingen voor je bruiloft? We gaan het je vertellen.
A sixpence in your shoe?
Het bekende bruidvers "something old, something new, something borrowed and something blue” komt oorspronkelijk uit Engeland. Officieel gaat het rijmpje zo: Something Olde, Something New, Something Borrowed, Something Blue, A Sixpence in your Shoe". Vrij vertaald in het Nederlands is dat: "iets ouds, iets nieuws, iets wat geleend is, iets blauws, een stuiver in je schoen." Dat klinkt iets minder romantisch dus we houden het maar even bij Engelse versie.
Geluk in het huwelijk
In het versje worden vier zaken opgesomd die de bruid geluk zouden moeten brengen in het huwelijk. Allemaal dragen ze hun eigen steentje bij. "Something old" staat voor continuïteit maar ook voor het eren van je familieband die je sterk wilt houden terwijl je ook zelf een nieuwe familie start.
"Something new" staat voor een optimistisch toekomstbeeld. Jij wilt samen met je aanstaande een goede toekomst opbouwen.
"Something borrowed" staat voor geleend geluk. Dit is ook een symbool voor de waarde die je hecht aan de persoon van wie je iets hebt geleend.
"Something blue" staat voor puurheid, liefde en trouw.
De "sixpence in the shoe", waar het rijmpje mee afsluit, zorgt voor welvaart.
Volgens de Engelse traditie, die inmiddels ook buiten Engeland vaste voet aan grond heeft gezet, moet de bruid de 4 geluksbrengers op één of andere manier in haar jurk/trouwpak verwerken om ze te laten werken. Ze hoeft gelukkig niet de hele dag met een stuiver in haar trouwschoen te lopen maar er is wel een andere manier om ook deze geluksbrenger met je mee te dragen. Dat lees je verderop in dit artikel. Wie mee wil gaan in de traditie van het versje zal van tevoren moeten bedenken hoe elk onderdeel wordt verwerkt in je bruidskleding.
Ideeën om iets ouds en iets nieuws in je bruiloft te verwerken
Je kunt natuurlijk in een heel oude blauwe bruidsjurk gaan trouwen, met een nieuwe strik erom die je van je tante hebt geleend maar dat is natuurlijk niet echt de bedoeling. Het mooiste is om something old, something new, something borrowed and something blue subtiel mee te nemen in je bruiloft. We snappen dat je dat misschien wat lastig vindt, daarom geven we je per per onderdeel van het vers wat ideeën.
Something old
Over het algemeen is het idee achter "iets ouds" dat je als bruidspaar kiest voor iets wat van een ouder familielid is (geweest). Dat kan een sieraad zijn of een kledingstuk bijvoorbeeld.
Een van de meest gebruikte manieren om iets ouds te verwerken in de kleding is door een oud sieraad te dragen van een dierbaar familielid. Vaak wordt er door de ouders een erfstuk overgedragen vlak voor de ceremonie. Het kan ook een mooi sieraad zijn dat al jaren in de familie is zoals een armband van oma, oorbellen van je dierbare tante of een mooie ketting van je moeder. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van een sieraad in je jurk te verwerken. De parels van een ketting kun je dan bijvoorbeeld op de mouw van je jurk laten naaien.
Wil je graag een kleine ode brengen aan dierbaren die er niet meer zijn, dan kun je ervoor kiezen om een medaillon met de foto van de overledene om je nek te dragen of in je trouwboeket te verwerken.
Trouwgeloftes
De liefde bestaat als sinds mensenheugenis en er zijn miljoenen gedichten over geschreven. Schrijven jullie je eigen trouwgeloftes? Denk er dan ook eens aan om een paar regels van zo'n oud gedicht over de liefde erin te verwerken.
Een stukje stof
Net als dat je de parels van een ketting op je jurk kan naaien kun je dit ook doen met een stukje stof van een kledingstuk. Een klein stukje stof kan op veel manieren in de trouwkleding verwerkt worden. Het hoeft niet eens zichtbaar te zijn, als het maar geluk brengt.
Hoewel in de tijd dat "something old, something new…" verzonnen werd het heel normaal was dat een man en een vrouw met elkaar in het huwelijk traden is dat nu natuurlijk niet altijd meer het geval. Als een man met een man trouwt kan de traditie gelukkig gewoon in ere worden gehouden.
Een bruidegom kan om "something old" aan zijn trouwpak toe te voegen bijvoorbeeld manchetknopen dragen die eerder door een ouder familielid of oudere dierbare zijn gedragen. En ook een stukje stof kan makkelijk in het pak verwerkt worden.
Something new
Nu je iets ouds hebt gevonden om mee te nemen in je trouwkleding of accessoires is het tijd om te zoeken naar iets nieuws. Hier is meestal een beetje discussie over. Want op je bruiloft is er van alles nieuw: je schoenen, het bruidsboeket en hoogstwaarschijnlijk ook je jurk/pak. Niet iedereen vindt dit idee even romantisch. Daarom nog wat extra ideeën
Verwerk je nieuwe naam in je jurk.
Als je volgens de traditionele regels trouwt is de kans groot dat je ook je achternaam verandert. Je nieuwe naam kun je alvast in je bruidsjurk laten borduren. Dit doe je op een plek die niet direct zichtbaar is, bijvoorbeeld aan de binnenkant van je jurk achterop bij de rits.
Iets kleins
Het gaat bij deze traditie niet om grootse gebaren maar vooral om het idee. Iets nieuws kan dus ook iets kleins zijn. Een klein gelukspoppetje wat je in je boeket verwerkt, nieuwe lippenstift op je lippen of een nieuwe parfum.
Iets groters
We hebben het al eerder gehad over het dragen van sieraden als "something old" maar je kunt sieraden natuurlijk ook nieuw aanschaffen. Je kunt je sieraden aanpassen aan je kleding en eventueel later nog dragen. Misschien zet je zelfs met het kopen van die ene mooie halsketting voor je bruiloft wel een heel nieuwe familietraditie in gang. Een prachtig idee toch dat je toekomstige kleindochter ooit naar het altaar loopt met de ketting om haar hals die jij voor jouw bruiloft hebt uitgezocht?
Lingerie
Iets spannender en daarom voor sommige bruiden ook extra leuk is het volgende idee. Je kunt ervoor kiezen om jezelf te verwennen met een setje nieuwe lingerie. Niemand hoeft daarvan te weten. Je kunt het zelfs geheim houden voor je aanstaande. Des te groter de verrassing (en de ogen van je geliefde) tijdens de huwelijksnacht.
Ideeën om iets geleends en blauws in je bruiloft te verwerken
Met het verwerken van "something old" en "something new" ben je al op de helft. Nu komt echter het lastige gedeelte. Iets nieuws kopen voor je bruiloft is niet zo heel moeilijk, maar wat moet je nou van iemand lenen voor geluk? En van wie? En hoe verwerk je de kleur blauw op een subtiele manier in je bruidsoutfit?
Something borrowed
Misschien vind je het fijn om iets te lenen van iemand die al jaren gelukkig getrouwd is. Something borrowed staat zoals je al hebt kunnen lezen voor geleend geluk. De meeste mensen lenen iets van iemand die echt wat speciaals voor ze betekent. Je kunt natuurlijk van alles lenen. Hier zijn wat voorbeelden:
Sieraden
De oorbellen van je beste vriendin, een enkelbandje van je zus of een armband van je peetmoeder. Het gaat niet zozeer om wat je leent maar dat je het leent van iemand waar je veel om geeft. Het is voor degene aan wie je iets te leen vraagt een grote eer dat je het vraagt omdat het betekent dat diegene écht iets voor je betekent.
Kledingstukken
Je zou natuurlijk de trouwjurk van je moeder kunnen lenen, maar de kans is natuurlijk groot dat je liever zelf je trouwjurk uitzoekt. Gelukkig zijn er nog andere kledingstukken die je kunt lenen. Trouwschoenen, een bruidssluier, handschoenen en zelfs een zakdoek of een panty kun je lenen.
Tasje
Tijdens de bruiloft heeft elke bruid een klein tasje nodig om persoonlijke spullen in te bewaren. Je telefoon, sleutels, zakdoekjes, make-up kun je natuurlijk ook opbergen in een geleende clutch van je moeder, zus, oma of vriendin.
Kleine dingen voor in je bruidsboeket
Het zijn de kleine dingen die het doen. Zo kun je een geleend gelukspoppetjes van je beste vriendin bewaren bij je persoonlijke spullen of de ring van je vader verwerken in je trouwboeket. (Wel even opletten bij het gooien van het bruidsboeket in dat geval.)
Something blue
Iets blauws dragen tijdens de bruiloft staat voor trouw en je liefde voor je aanstaande. Dat is niet nieuws, de kleur blauw was al in de tijd van het oude Rome verbonden aan het huwelijk. Trouw en liefde is natuurlijk zo'n beetje het belangrijkste aspect van een huwelijk maar ook dit symbool kun je klein houden. Enkele ideeën om de kleur blauw in je trouwkleding te verwerken:
Een blauwe kousenband
Lekker Amerikaans is het, het dragen van een kousenband. In the States komt het zelfs voor dat de man met zijn tanden de kousenband van het been van de bruid afhaalt. De kousenband wordt ook het publiek ingegooid zoals wij dat in Nederland met het bruidsboeket zouden doen. Wil je op de iets minder theatrale tour dan kun je de blauwe kousenband gewoon onder je jurk aanhouden zonder dat iemand ervan af weet.
Blauw accent in je schoenen
Een klein blauw accent in trouwschoenen en je bent ook klaar. Een strikje, stipje of stiksel in de kleur blauw kan prima.
Je naam in het blauw
Je hebt al gezien dat je je naam in je jurk kan borduren. Dit kun je natuurlijk ook doen met een blauwe draad.
Blauwe bloemen in je boeket
Een heel makkelijke manier om blauw te verwerken in je bruidsoutfit is door blauwe bloemen te verwerken in je bruidsboeket. Een hortensia kun je bijvoorbeeld in het blauw krijgen. De bloemist heeft vast nog wel veel meer voorbeelden van prachtige boeketten met een blauw accent.
Blauwe steen in een sieraad
Als je kiest voor een sieraad met daarin een saffier verwerkt heb je niet alleen "something blue" maar misschien ook wat minder zenuwen. Voor wie erin geloofd, de saffier staat erom bekend te zorgen voor mentale rust en inzicht en versterkt ook nog eens je wijsheid.
Mag je verschillende dingen combineren?
Mag je iets bij je dragen wat oud en blauw tegelijk is? Mag je iets aan je outfit toevoegen wat geleend is én blauw? Of nieuw én blauw? Waarom niet? Het is jouw bruiloft, jouw feest en het gaat hier om een bijgeloof. Als jij een mooie ketting van je overleden oma met een blauwe saffier kunt dragen en daarmee zowel iets ouds en blauws toevoegt aan je trouwkleding waarom zou je dat dan niet doen? De sentimentele waarde van sommige objecten is veel meer waard dan de "regels" van een versje die eeuwen geleden in een ander land zijn bedacht. Het zal echt geen ongeluk brengen om bepaalde geluks objecten te combineren.
A sixpence in you shoe
Something old, something new, something borrowed, something blue. Je hebt nu veel verschillende manieren kunnen lezen waarop je elke van de genoemde geluksbrengers in je bruiloft kunt verwerken. Maar dan is er natuurlijk ook nog die "sixpence" die je in je schoen zou moeten dragen. Het rijmpje eindigt immers met: and a sixpence in your shoe.
Natuurlijk is het niet zo prettig om de hele dag met een muntstuk in je schoen te lopen. Deze kun je dus gewoon vergeten, maar…..
….het is ook mogelijk om via internet een echt "sixpence" te bestellen. Het is een oude Engelse munteenheid. Kijk of je er ergens een gaatje in kunt laten maken en verwerk het vervolgens in je bruidsboeket. Je kunt de sixpence ook naar de juwelier brengen om te kijken of deze er een sieraad van kan maken. Op die manier heb je elk onderdeel van de traditie bij je en staat niets jullie geluk als getrouwd stel meer in de weg.
Andere artikelen die je wellicht interessant vindt: